Svenneprøver i Urmakerfaget ble avlagt på Kongsgårdmoen i uke 42

Det ble avlagt svenneprøver på avdeling Kongsgårdsmoen, og vi fikk seks blide svenner som alle besto.

Tidligere elever som fikk sin opplæring i faget på VG2 Ur og instrumentmaker ved Kongsberg vgs. var tilbake og gjennomførte svenneprøven.

Lærlingene kommer fra hele lander: Sørlandet, Vestlandet, Trøndelag og Østlandet.

Urmakerlinjen - Klikk for stort bildeKlar for svenneprøven Pål Bjørshol De har vært lærlinger i sine bedrifter i to år. De har fulgt to pluss to modellen som alle andre yrkesfag elever/lærlinger. Denne uka var de på Kongsberg vgs. og gjennomførte svenneprøven som varer en hel uke.

De er i aktivitet hele uken fra kl. 08.00 til ca. kl. 17.00. Det arbeides intenst med oppgaven. Prøven er basert på en felles nordisk norm som bransjen har kommet til enighet om. Prøven er også forholdsvis lik det som gjøres ved andre tilsvarende sluttprøver verden over.

Prøven avlegges på en standardisert prøvestasjon, som har tradisjon i urmakerfaget. Alle prøver i Norge avlegges på Kongsgårdmoen, uansett om du er praksiskandidat eller lærling.

I år har det vært avlagt samme antall svenneprøver som de fleste andre år.

Svennene har i år vært boende på Heistadmoen, i tillegg til at noen kjører. Ellers har Internatet i Saggrenda vært flittig brukt som bosted ved tidligere Svenneprøver.

Følgende kandidater var oppe til svenneprøven: Tone Asklund, Kasper Wilhelmsen,

Ola Søndrål, Håvard E. Nikolaisen, Eivind Lium og Roy- Henning Solberg.

Svennenemd; Torbjørn Jessen og Klaus-Olaf Heier

Urmakerforbund; Reidunn A Westgård

Fra næringslivet deltok; Sigbjørn Berg fra Optura

Fra skolen sin side deltok: Pål Bjørshol Avdelingsleder og Bjørn Arne Nordahl faglærer og kontaktlærer for Vg2 Ur og instrumentmaker.